Följ upp uppsägningar av bredbandsabonnemang via SMS enkäter och E-post enkäter.

2019-03-08

Uppsägningar av bredbandsabonnemang är inget nytt, dock är en del av dem baserade på dålig upplevd kundtjänst, dålig kvalité på uppkoppling etc. Hur många av era uppsägningar sker för att era kunder inte är nöjda med er som internetleverantör? Utan att följa upp era kunder så vet ni inte varför de sägs upp. Why Cancel är en tjänst som syftar till att minska uppsägningar över tid och upptäcka de avgörande skälen som gör att dina kunder byter gym. Samla in och systematisera data, få verklig data till grund för att göra ändringar i ert företag och kundhanteringsstrategier.

Implementera ditt eget tillvägagångssätt eller delegera undersökningsskapande till vårt professionella team.

Förutom tekniken för att fånga anledningarna till uppsägningar är Why Cancel mer än ett enkätformulär. Framgången bakom lösningen beror mycket på det korrekt utformade och relevanta frågeformuläret. Det finns många parametrar som påverkar svarsfrekvensen och datakvaliteten för vidare användning. Det är därför undersökningsdesignen är extremt viktigt och bör behandlas i enlighet med detta. Du kan utföra det med dina egna interna resurser eller överlämna frågeformuläret till våra enkäter.

Våra experter har en lång erfarenhet av enkätskapande. De kommer att analysera er nuvarande situation och krav efter ett planerat möte med ert företagsrepresentant och göra det mest relevanta och optimala frågeformuläret för er. 

Gör uppföljningar utav era uppsägningar till en del av ert dagliga arbetsflöde och dra nytta av det på lång sikt.

Alla företag förlorar kunder, men bara några som drar nytta av det. I bästa fall kan kunden komma tillbaka och bli ännu mer lojal gentemot ditt internetföretag än tidigare, i det värsta fall har du kartlagt planer inför framtida förbättringar.

Med Why Cancel kan all viktig information och kundklagomål erhållas automatiskt, omedelbart efter det att avbokningen har skett. Ställ in Why Cancel en gång genom att ansluta till ert CRM, konfigurera den enligt gällande krav och använd Why Cancel i år. Why Cancel skickar en kort undersökning till de kunder som har bestämt sig för att inte använda er tjänst längre, samla in deras svar, analysera dem grundligt, sortera och presentera dem i en form som är lämplig just för ert företag. Systemet kommer också att identifiera om kunden ignorerar eller saknar er undersökning och skickar påminnelser.

Korrekt analys och datatolkning är nyckeln till korrekt förståelse av era kunder.

Det är svårt att förstå och systematisera rå-data utan korrekt analys. Att utforma frågeformuläret är det första steget men det är ofta avgörande att kunna analysera resultaten enkelt. Med tanke på detta har vi implementerat vår mest kraftfulla analysmotor i Why Cancel. Den innehåller informativa diagram och diagram, filtrering av resultaten baserat på parametrar som angivets utav er, textanalys av fritextsvar enligt de mest använda ordkonstruktionerna, vilket genererar rapporterna i olika formattyper.

Kontakta oss för att skicka ut SMS-enkäter och E-postenkäter för att följa upp uppsägningar av internetabonnemang med Why Cancel.

Den här artikeln handlar om Why Cancel.
Vår tjänst för Anti-churn med riktiga kundfrågeformulär som konverterar.

Läs mer

Kontakta Examinare

08-559 26 800


Offertförfrågan

Offertförfrågan

Ta reda på hur Examinare kan hjälpa dig! En av våra Examinare-experter kommer att kontakta dig inom kort för att diskutera dina behov och hur du kan dra nytta av Examinares lösningar.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort.

Företag *

Namn *

Telefon (Till exempel: +46700000000) *

E-post *

Beskriv den tjänst du vill att vi ska tillhandahålla.
(När e-postmeddelandet har mottagits kan du ladda upp filer till biljettmeddelandet som skapas.)

Ungefärlig budget
(Ange ungefärligt och inkludera valuta) *

Anti-spam fråga

4+8= *

Newsletters from Examinare