Ta reda på varför era kunder avregistrerar sig från ert nyhetsbrev.

2017-07-12

Föreställ dig följande situation: du är i ett förhållande med en annan person. Du har en bra tid tillsammans, njuter av varandras sällskap och det verkar som om en ljus framtid står inför båda. Men en dag är din partner borta utan att säga något. Även om du inte är girig eller ute efter, är det minst du förtjänar att veta varför du är ensam kvar. Först och främst eftersom den personen var värdefull för dig tidigare och för det andra för att du inte vill upprepa samma gamla misstag i framtiden. Att förlora kunden är inte mindre förödande för ditt företag än att förlora partnern är för ditt personliga liv.

Varför avregistrera sig kunder ifrån ert nyhetsbrevet?

Epsilon och ROI Researchs studie på utav avanmälningar på nyhetsbrev från företagskunder ifrån USA och Kanada visade att de fem bästa är:

- Irrelevant innehåll
- Överdriven frekvens;
- Oroa dig för att e-postmeddelandet delas eller säljs
- Registrering uppstod aldrig;
- Bekymmer om integriteten.

En kort exit undersökning fungerar bäst.

Gör inte det vanligaste misstaget att bombardera dina kunder med frågor eller presentera formuläret som kan tyckas oändligt när du bläddrar till slutet av sidan. En eller två frågor är mer än tillräckligt för att få värdefulla data annars riskerar du inte att få någonting alls.

Inne i Examinares enkätverktyg kan du skapa vilka typer av frågor du vill utan några begränsningar. Det är ett bra tillvägagångssätt att ge dina kunder inte bara de färdiga svaralternativen utan också möjligheten att lägga till kommentarsfält i sina egna ord vid behov. Ibland kan du inte förutsäga individernas känsla att utrycka sig. Så glöm inte att lägga till ett kommentarsfält. Dessutom tillåter Examinare att lägga till din egen logotyp och utformningen av enkäten. Således kommer du att få ett intryck av ett seriöst företag istället för en som använder gratis tjänster utan att ta hand om personuppgifterna hos sina kunder.

Whycancel automatiserar arbetsflödet för återkoppling och formulerar de nödvändiga rapporterna. Du behöver inte oroa dig för att uppgifterna är inaktuella, eftersom det alltid kommer till hands när du behöver det.

Hur kan de mottagna resultaten hjälpa dig?

Efter att ha analyserat resultaten av era automatiska undersökningar kommer du att få insikt till några av era svagheter och få insikten om hur ni behåller abonnenterna och uppfyller deras krav på innehåll. Nya strategier, bättre segmenterade kampanjer, ändrade nyhetsbrevinnehåll är bara några få resultat som våra kunder regelbundet uppnår. Why Cancel fungerar som en erfaren mentor, arbetar vid din sida och avslöjar de rätta utvecklingsmetoderna samtidigt som man utjämnar de potentiella svårigheterna och problemen.

Så sluta gissa! Spåra dina avregistreringar och träffa även de dolda målen för din online-verksamhet med hjälp av Why Cancel!

Den här artikeln handlar om Why Cancel.
Vår tjänst för Anti-churn med riktiga kundfrågeformulär som konverterar.

Läs mer

Kontakta Examinare

08-559 26 800


Offertförfrågan

Offertförfrågan

Ta reda på hur Examinare kan hjälpa dig! En av våra Examinare-experter kommer att kontakta dig inom kort för att diskutera dina behov och hur du kan dra nytta av Examinares lösningar.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort.

Företag *

Namn *

Telefon (Till exempel: +46700000000) *

E-post *

Beskriv den tjänst du vill att vi ska tillhandahålla.
(När e-postmeddelandet har mottagits kan du ladda upp filer till biljettmeddelandet som skapas.)

Ungefärlig budget
(Ange ungefärligt och inkludera valuta) *

Anti-spam fråga

2+5= *

Newsletters from Examinare