Möt Why Cancel, en lösning som avslöjar varför kunder säger upp abonnemang eller era tjänster.

2017-05-11

Ingenting är mer frustrerande än att förlora en kund. Du lägger tid, ansträngning, pengar på att locka människor till ditt företag, men de säger upp prenumerationen eller tjänster på kort tid. Den första tanken du kan få är att det inte är tillräckligt med pengar som investeras i marknadsföring, reklam, affiliate-program och så vidare i ditt företag. Kanske är det så men hur vet du!?

Men när du försöker investera mer och mer kan du aldrig veta vad exakt var personen som letade efter i din tjänst. Kanske du hade fel förväntningar med texten på din webbplats, eller själva tjänsten var inte lätt att använda, eller konkurrenten presenterade en billigare prisplan, eller ditt nyhetsbrev var för besvärande. Skälen till att förlora kunderna kan vara olika och genom att rikta dina ansträngningar till rätt område kan du inte bara spara de finansiella investeringarna utan också påskynda utvecklingen av ditt företag.

Det är därför vi har utvecklat tjänsten Why Cancel, en lösning för automatisk spårning av uppsägningar utav tjänster och abonnemang.

Hur fungerar Why Cancel?

1) När en kund avbryter din tjänst eller avanmäler sig från ditt nyhetsbrev, fångar Why Cancel dennes namn, e-postadress och prenumerations-ID

2) Efter att ha avslutat avbokningsprocessen sätts kunden i kö och kommer att skickas en inbjudan att svara på en eller några små frågor om hans upplevelse, vad han gillade, inte gillade eller inte har hittat i din tjänst. Inbjudan skickas inom en tidsperiod som du anger i inställningarna såväl som en automatisk påminnelse om kunden ignorerar eller missar den första inbjudan.

3) Why Cancel beräknar mottagna svar och visar resultaten i realtid. Nu kan du behandla dem och på mottagen bas börja agera för att få färre och mindre kunder att avsluta prenumerationen. Våra konsulter alltid redo att hjälpa dig att hitta ett sätt att uppnå önskat resultat.

Vilka är fördelarna med att använda Why Cancel?

- Tjänsten är automatisk.

"Ställ in och glöm" -funktionalitet är ett utmärkande drag för alla Examinare-tjänster. När du har konfigurerat hela systemet kommer alla spårningar, e-postinbjudningar och e-postpåminnelser skickas automatiskt av det.

- Tjänsten är helt justerbar.

Du bestämmer hur många och vilka frågor du vill ställa din kund, hur ser undersökningsfönstret ut (lägg till företagets färger och logotyp) och vilket meddelande kommer kunden att få.

- Tjänsten ansluts enkelt till ditt arbetsflöde.

Det finns inget behov av att skriva komplicerade funktioner för att binda ditt avbrytande flöde och Why Cancel. Vårt API är redan förberett och du behöver bara sätta in två block med kod på din webbplats för att börja spåra avbokningarna.

- Er data är skyddad och lagras säkert.

Vi på Examinare behandlar datalagring mycket allvarligt. Why Cancel använder Examinare API och all information om dina kunder tillsammans med undersökningsresultat sparas i ditt Examinare-konto på de militära standardmolnservrarna i EU, främst i Sverige. Du kan vara säker på att dina uppgifter är i absolut säkerhet och ingen någonsin kan komma åt dem förutom dig.

Den här artikeln handlar om Why Cancel.
Vår tjänst för Anti-churn med riktiga kundfrågeformulär som konverterar.

Läs mer

Kontakta Examinare

08-559 26 800


Offertförfrågan

Offertförfrågan

Ta reda på hur Examinare kan hjälpa dig! En av våra Examinare-experter kommer att kontakta dig inom kort för att diskutera dina behov och hur du kan dra nytta av Examinares lösningar.

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom kort.

Företag *

Namn *

Telefon (Till exempel: +46700000000) *

E-post *

Beskriv den tjänst du vill att vi ska tillhandahålla.
(När e-postmeddelandet har mottagits kan du ladda upp filer till biljettmeddelandet som skapas.)

Ungefärlig budget
(Ange ungefärligt och inkludera valuta) *

Anti-spam fråga

7+6= *

Newsletters from Examinare